Top.LV

E vielas

Kancerogēnās

E 102 tartrazīns

E 103 kriozīna resorcinols

E 131 patentzilais

E 210 - E 217

210 benzoskābe

211 nātrija benzonāts

212 kālija benzonāts

213 kalcija benzonāts

214 etilhidroksibenzonāts

215 nātrija etilhidroksibenzonāts

216 propiletilhidroksibenzonāts

217 nātrija propiletilhidroksibenzonāts

.

Aizdomīgās

E 104 hinolīna dzeltenais

E 122 azorubīns, karmoizīns

E 150 a) karamele

b) sulfīta karamele

c) amonija karamele

d) amonija sulfītakaramele

E 180 litolrubīns

E 241

Bīstamās

E 124 kumačs 4R, sarkanais košenīls

E 141 hlorofilu un hlorofilinu vara kompleksi

E 171 titāna dioksīds

Rada kuņģa un zarnu trakta slimības

E 221 nātrija sulfīts

E 222 nātrija bisulfīts

E 223 nātrija metabisulfīts

E 224 kālija metabisulfīts

E 225 kālija sulfīts

E 226 kalcija sulfīts

E 320 butilēts hidroksianilols BHA

E 321 butilēts hidroksitoluols BHT

E 322 lecitīni

E 338 fosforskābe

E 339 nātrija fosfāti

E 340 kālija fosfāti

E 341 kalcija fosfāti

E 407 karagināns

E 450 difosfāti

E 461 metilceluloze

E 462 etilceluoze

E 463 hidroksipropilceluloze

E 464 hidroksipropilmetilceluloze

E 465 etilmetilceluloze

E 466 karboksimetilceluloze

Rada ļaundabīgus audzējus

E 103 kriozīna resorcinols

E 105

E 110 saulrieta dzeltenais

E 111

E 120 karmīskābe

E 121 sarkanā citrusu krāsviela 

E 123 amaranta krāsviela

E 125

E 126

E 127 eritrozīns

E 130

E 131 patentzilais

E 142 stabilizētājs

E 152

E 210 benzoskābe

E 211 nātrija benzonāts

E 213 - E 217

E 240 formaldehīds

E 447

Ja ir astma, nelietot

E 100 ribokflanīni

E 101 kupkumīns

E 102 tartrazīns

E 104 hinolīna dzeltenais

E 110 saulrieta dzeltenais

E 120 karmīnskābe

E 122 azorubīns, karmoizīns

E 123 amaranta krāsviela

E 124 kumačs 4R, sarkanais košenīls

E 127 eritrozīns

E 128 sarkanais 2G

E 131 patentzilais

E 132 indigotīns, indigokarmīns

E 133 briljantzilais

E 140 hidrofili un hlorofilīni

E 141 vara kompleksi

E 142 stabilizētājs

E 150 (a,b,c,d) karamele

E 163 antocianīni

E 200 sorbīnskābe

E 201 sorbīnskābe

E 202 kālija sorbāts

E 203 kalcija sorbāts

E 210 - E 224

E 226 - E 228

E 230 - E 233

E 249 kālija nitrāts

E 250 nātrija nitrīts

E 310 propilgalāts

Alergēni

E 230 difenīls

E 231 ortofenilfenols

E 232 nātrija ortofenilfenols

E 233 tiabendazols

E 234 nizīns

E 235 natamicīns

E 236 skudrskābe

E 237

E 238 kalcija formāts

E 239 heksametilēntetramīns

E 310 propilgalāts

E 311 oktilgalāts

E 312 dodecilalāts

E 313 etillgalāts

E 320 butilēts hidroksianizols

E 321 butilēts hidroksitoluols

Rada aknu un nieru slimības

E 171 titāna dioksīds

E 172 dzelzs oksīds

E 173 alumīnijs

E 320 butilēts hidroksianizols

E 321 propilgalāts

E 322 lecitīni

Ja ir nātrene (alerģiski izsitumi), nelietot

E 102 tartrazīns

E 110 saulrieta dzeltenais

E 123 amaranta krāsviela

E 124 kumačs 4R, sarkanais košenīls

E 200 sorbīnskābe

E 201 sorbīnskābe

E 202 kālija sorbāts

E 203 kalcija sorbāts

E 210 - E 217 kancerogēnās.

.

.

.

.

.

Veģetāriešiem nelietot

E 120 karmīnskābe
E 542
E 904 sellaka

Rada zarnu darbības traucējumus

E 222 nātrija bisulfīts
E 223 nātrija metabisulfīts
E 224 kālija metabisulfīts
E 225 kālija sulfīts

Ko nozīmē indekss “E” uz pārtikas produktiem?

Starptautiskā Veselības organizācija, kurā ietilpst apmēram 170 valstis, ir noteikusi, ka pārtikas piedevas ir dabas savienojumi un ķīmiskas vielas, kuras vienas pašas pārtikā nekad nelieto, bet noteiktā daudzumā pievieno pārtikas produktiem. Šīs piedevas produktiem pievieno, lai tie labāk saglabātos un lai produkti labāk izskatītos. FAO speciālā komisija sistemātiski seko, lai šīs piedevas būtu nekaitīgas. FAO komisija ir izstrādājusi pārtikas produktu standartus. Ja produktam pievienotas pārtikas piedevas, uz iepakojuma tas norādīts ar burtu E un attiecīgu kārtas ciparu. Ko tad nozīmē šie šifri? 

  • E 100 - E 182 – krāsvielas,
  • E 200 un vairāk – konservanti,
  • E 300 un vairāk – antioksidanti, kas kavē produktu skābšanu un pasargā tos no bojāšanās. Darbības ziņa tie ir līdzīgi konservantiem.
  • E 400 un vairāk – stabilizatori (saglabā produkta konsistenci),
  • E 500 un vairāk – emulgatori (saglabā produktu noteiktu struktūru, darbības ziņā līdzīgi stabilizatoriem),
  • E 600 un vairāk – garšas un aromāta pastiprinātāji,
  • E 700 – E 800 un vairāk – rezerves indeksi,
  • E 900 un vairāk – pretputu līdzekļi.

Pašlaik tiek formēta jauna E 1000 grupa, kurā ietilpst glazējošie aģenti, sulu un konditorejas izstrādājumu saldinātāji, kā arī piedevas miltu un kartupeļu cietes apstrādei u.c.

Tā kā 23 pārtikas piedevu funkcionālās klases nevar sadalīt 10 simtos, tad dažos simtos tiek iekļautas dažādu klašu piedevas, piemēram, trešajā simtā ietilpst antioksidanti, stabilizatori, skābju regulētāji u.c.

Visas šīs piedevas ir atļauts lietot produktu ražošanā. Tomēr ir arī trīs aizliegtie indeksi 

– E 121 (sarkanā citrusu krāsviela 2), E 123 (amaranta krāsviela) un E 240 (formaldehīda konservants).

Vienīgais risks, kas saistīts ar pārtikas produktu piedevām, ir iespējamā alerģija pret tām. Dažreiz to izraisa daži konservanti vai pārtikas krāsvielas.

 

Tomēr alerģiju izraisa arī daudzas ikdienišķas lietas. Kādā pētījumā ir noskaidrots, ka

10% alerģijas izraisa sadzīves putekļi, 2% - govs piens, 0,4% - acetilīnskābe, un tikai 0,06% - pārtikas krāsvielas, 0,05% - konservanti. Tādēļ nevajag iedomāties, ka pārtikas produkti, uz kuriem ir norādīti šie indeksi, ir cilvēku veselībai kaitīgi. 

 

Iespējams vairums ļaužu būs pārsteigti, uzzinot, ka uz burkāna varētu uzlīmēt lapiņu ar norādi, ka tajā atrodas pārtikas piedevu sarakstā esošā viela ar kārtas numuru E 160a, bietēs – E 162 un sarkanajos piparos – E 160c. Tās visas ir krāsvielas un dabīgā veidā atrodas šajos augos. Tāpat veselībai absolūti nepieciešama piedeva E 300 (askorbīnskābe jeb C vitamīns). Organisms priecāsies arī par pienskābi (E 270), pektīniem (E 440), karotīniem,

kas organismā veido A vitamīnu (E 160a) un virkni citu pārtikas piedevu.

 

No 1997.g. Latvijā darbojas Ministru kabineta apstiprināts pārtikas piedevu saraksts, kurā minētas ap 330 piedevām. 122 no tām var pievienot pārtikai bez ierobežojumiem, tātad tās organismam nav kaitīgas. Pārējām 208 piedevām viss atkarīgs no ražotāju godaprāta. Ja cilvēks ik dienas apēdīs pāris kilogramu desu, kam pievienoti nitrāti un nitrīti (E 249 – E 252), tad viņa pašsajūta nebūs visai laba. Un, ja šīm desām piedevas pievienotas vairāk nekā nepieciešams, tad ar laiku desu ēdājam varētu rasties nopietni veselības traucējumi.

 

Visas pārtikas piedevas radušās pircēju pieprasījuma rezultātā, jo cilvēki pērk izskatīgu, garšīgu produktu, kam ir atbilstoša konsistence, kuru var ilgi uzglabāt. To tad arī nodrošina pārtikas piedevas. Tā piemēram, ja eļļai nebūs pievienoti antioksidanti, tā ātri sasmaks un kļūs veselībai bīstama. Savukārt izcept labu maizi bez E 503 (briežraga sāls) nav iespējams, jo ar tā palīdzību cepšanas laikā no mīklas izdalās amonjaks, ogļskābā gāze un ūdens, atstājot ēdājam tik patīkamos caurumiņus. Cita lieta ir ar limonādēm, importētajiem margarīniem, desām, citiem produktiem, kuros atrodams ārkārtīgi plašs piedevu spektrs.